Ben Viljoen

Het is u misschien al opgevallen dat veel straten, pleinen en plantsoenen in Transvaal vernoemd zijn naar militairen, politici en andere figuren die betrokken waren bij de Boerenoorlogen. Toen Transvaal gebouwd werd, werden deze mensen als helden gezien. Het zijn teveel personen om allemaal apart te behandelen. Als u meer wilt weten over deze Boeren, kunt u hun naam en functie vinden op het straatnaambord. Om toch een idee te geven van wie deze mensen waren, pikken we er bij deze wandeling eentje uit:

Benjamin Johannes Viljoen (Ben Viljoen) leefde van 1869 tot 1917. In 1890 verhuisde hij naar Johannesburg. Tijdens de Tweede Boerenoorlog was hij generaal in het Boerenleger. Ook was hij lid van de Volksraad als afgevaardigde van Krugersdorp en was een bondgenoot van president Paul Kruger (meer over Paul Kruger leest u bij tegelweetje 16). In 1902 werd Viljoen gevangen genomen door de Britten en als krijgsgevangene verscheept naar het eiland Sint-Helena (net als Napoleon, een eeuw eerder).

Na de oorlog weigerde Viljoen onder Brits gezag te leven en vertrok hij in 1904 met zijn collega Piet Cronjé (heeft ook een straat in Transvaal) naar de Verenigde Staten om in het zogenaamde “Boerencircus” mee te reizen. Met ondersteuning van president Theodore Roosevelt probeerde hij tevergeefs de Boerenkolonie Hacienda Humboldt in Chihuahua (Mexico) te stichten. Hij vestigde zich in New Mexico en overleed daar in 1917. (links op de foto)

Op Viljoenstraat 8 staat de voormalige Prinses Julianaschool. Het schoolgebouw uit 1922 is bijzonder vanwege de invloeden van de ‘Nieuwe Haagse School’. Met name de entree met de opvallende glas-in- loodramen is goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is het gebouw nog steeds in gebruik als school.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Viljoen 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Img001_ben_viljoen_gutenberg.jpg 

https://www.monumentenzorgdenhaag.nl/monumenten/viljoenstraat-8 

https://comeniusdenhaag.nl/over-ons/geschiedenis/

Ben Viljoen
Ben Viljoen
Badhuis
Boerenstraat
De Ooievaars
Gurudwara Singh Sabha
Hertzogstraat
Het Joods lyceum
Hobbemaplein
Julianakerk
Kaapseplein
Mandelaplein
Noeroel Islam Moskee
Paul Krugerplein
Springfonteinstraat
Veluweplein
Viljoenstraat
Wijkpark