De Ooievaars

Aan de Beijersstraat treft u een open veld aan. Oorspronkelijk is dit veld aangelegd als ‘Volksspeelterrein’ in 1912. Van 1912 tot 1922 voetbalde hier de joodse club ‘De Ooievaars’.

De Haagse voetbalclub ‘De Ooievaars’ werd opgericht in 1911 ‘om het slappe joodsche lichaam lenig en sterk te maken en het verdwijnende saamhorigheidsgevoel te versterken’. In die tijd werd de Haagse Jodenbuurt geteisterd door drinkende en gokkende jongeren. Een voetbalclub zou hen van de straat kunnen houden, hoopten de oprichters.

Aanvankelijk zou de club Vitesse gaan heten. Maar toen bleek dat er in Arnhem al een club met die naam was, werd gekozen voor het dier dat in het wapen van Den Haag centraal staat: de ooievaar. Het clubtenue was geelzwart, net als bij de club HVV. HVV was veelvuldig landskampioen en daarom zeer populair onder de Haagse joden.

Al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kregen de spelers van de joodse voetbalclub te maken met antisemitisme (discriminatie van joden). In de zomer van 1941 werden De Ooievaars wegens een verordening van de Duitse bezetter opgeheven. Veel leden van de voetbalclub hebben de oorlog niet overleefd. Voor het uitbreken van de oorlog had de voetbalvereniging negen elftallen. Toen de oorlog was afgelopen, waren er nog maar vier leden over. De rest was door de Duitsers vermoord.

Na de oorlog wilden enkele overgebleven leden De Ooievaars heroprichten. De overlevenden putten kracht uit de voortzetting van de club. De club kreeg bij de heroprichting hulp van de gemeente Den Haag. Hoewel er nu ook niet-joden werden toegelaten, zou de club nooit haar Joodse karakter verliezen. In 1986 hield voetbalclub ‘De Ooievaars’ op te bestaan.

Bronnen:

https://www.joodserfgoeddenhaag.nl/hvv-de-ooievaars-een-joodse-voetbaltragedie/ 

https://dehaagsevoetbalhistorie.nl/club/ooievaars/ De Ooievaars
De Ooievaars
De Ooievaars
De Ooievaars
Badhuis
Boerenstraat
De Ooievaars
Gurudwara Singh Sabha
Hertzogstraat
Het Joods lyceum
Hobbemaplein
Julianakerk
Kaapseplein
Mandelaplein
Noeroel Islam Moskee
Paul Krugerplein
Springfonteinstraat
Veluweplein
Viljoenstraat
Wijkpark