Badhuis

De dag beginnen of afsluiten met een warme douche is voor veel mensen in Nederland heel normaal. Dit is niet altijd zo geweest. Het grootste deel van de geschiedenis hadden huizen niet eens geen stromend water. Dit veranderde aan het begin van de twintigste eeuw, maar het nemen van een douche of bad was nog altijd iets voor de rijke elite. De meeste huizen hadden geen aparte wasruimte. Daarvoor moest men naar een openbaar badhuis.

In Den Haag waren dertien van zulke badhuizen, waaronder deze. Dit badhuis werd in 1925 gebouwd naar een ontwerp van de gemeentearchitect A.A. Schadee, die tussen 1891 en 1927 veel gemeentelijke gebouwen heeft ontworpen. De gemeente betaalde mee aan de totstandkoming van het badhuis ’ten behoeve van de arbeidende klasse’. Het badhuis, met daarnaast twee personeelswoningen, is ontworpen in de stijl van de Haagse School en het Haags Expressionisme. Het werk van architect Schadee is sterk geïnspireerd op dat van de bekende architect Berlage. Bijzonder zijn de twee schoorstenen op het badhuis. Dit zijn een van de laatste paren ‘fabrieksschoorstenen’ in Den Haag.

In de loop van de twintigste eeuw veranderden ideeën over hygiëne en woningvoorzieningen. Steeds meer werden wasruimten in huizen de standaard en het gebruik van badhuizen liep langzaam maar zeker terug. Dit badhuis heeft nog behoorlijk lang kunnen functioneren, door het ‘Badhuisproject’, waarbij ouderen werden geholpen zichzelf te wassen. Eind jaren zeventig valt uiteindelijk het doek voor het badhuis en verliest het zijn functie.

Momenteel is het pand in particuliere handen en wordt het gebruikt voor naschoolse opvang, sport en zijn er leerwerklokalen van de school de Einder.

Bronnen:

https://www.monumentenzorgdenhaag.nl/monumenten/spionkopstraat-11-15 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Adam_Schadee_%28notary%29.jpg 

 

Badhuis
Badhuis
Badhuis
Badhuis
Boerenstraat
De Ooievaars
Gurudwara Singh Sabha
Hertzogstraat
Het Joods lyceum
Hobbemaplein
Julianakerk
Kaapseplein
Mandelaplein
Noeroel Islam Moskee
Paul Krugerplein
Springfonteinstraat
Veluweplein
Viljoenstraat
Wijkpark