09/01/2019 : The Hague Streetarttour 13

VALKENBOSKADE 4
Dit kunstwerk is een werk uit een serie van drie huisjes die gemaakt zijn door het kunstenaars collectief Booyabase (Tamme de Boer en Remko Koopman) en won in 2009 de publieksprijs voor mooiste huisje van Segbroek. De combinatie van donker uitziende machines, robotica en industriële architectuur met het spel van warme kleuren zorgen ervoor dat het eruit ziet als een zeer diep en dramatisch beeld. Deze kunstenaars zijn goed te herkennen aan hun specifieke industriële schilderstijl, wat perfect past bij het naast liggende benzine station.

Bron: thehaguestreetarttour, tegel: Valkenboslaan / Valkenboskade
Meer info: http://www.thehaguestreetartto...

13-.JPG

01/01/2019 : Twee heren op het dak!

Valkenboslaan 360 (rechts) tot 340; rechts de Ohmstraat. Op het hoekpand staat 'Ao. Di. MCMX'. Er zat een kapper. Als je de foto goed bekijkt zie je twee heren op het dak. De foto is uit circa 1930.

Bron: Myrthe Cools, tegel: Valkenboslaan / Valkenboskade
Meer info: http://www.haagsebeeldbank.nl/...

ohmstraat.jpg

13/12/2018 : Valkenbosgaarde

Buurttuin de Valkenbosgaarde werd op 24 juni 2017 feestelijk geopend door wethouder Joris Wijsmuller. Nu zijn er op een mooie dag altijd buurtbewoners te vinden. Wat is het geheim van het succes van dit project? Waar is de bewonersgroep tegenaan gelopen en hoe is het project gefinancierd?
Op een zonnige maandagmiddag ontmoet ik Ingrid bij de Valkenbosgaarde. Zij is initiatiefneemster en vertelt hier graag meer over.
Start van het project
Haar idee was om op de taluds een buurtmoestuin aan te leggen en ze wilde graag andere bewoners inspireren om mee te doen. Ze had al een mailtje naar het Stadsdeelkantoor gestuurd en was meteen uitgenodigd voor een gesprek. Naar aanleiding van het gesprek is Ingrid in juni 2016 begonnen in de buurt te flyeren, met een oproep om mee te doen.
Het plan
Elf bewoners reageerden enthousiast en vervolgens is deze groep gaan brainstormen. Er zijn toen heel veel ideeën geweest, maar nog zonder duidelijk plan is dit groepje mensen samen naar het stadsdeelkantoor op gesprek geweest. Dat gesprek verliep positief en zo konden de bewoners aan de slag. Omdat niemand groene vingers had is er tuinadvies gevraagd bij Pluk! En heeft de club buurtbewoner samen met Erik Wisse het tuinontwerp gemaakt.
Uitvoering
In de winterperiode is het grove werk gedaan, zoals het hek geplaatst en de ovalen aangelegd, waar later is gezaaid. Het zijn 4 ovalen, met elk een eigen thema: “kindersnoeptuin”, “wilde bloemen”, “eenjarige planten” en “meerderjarige planten”. Nu in juli alles in bloei staat is het hier prachtig.
De Valkenbosgaarde heeft ervoor gekozen om geen subsidie aan te vragen. Het grote deel van benodigdheden is gesponsord door buurtbewoners. Het zaad van HaagsZaad, de tuinbank van Haags Hout, Infobord van makelaar La Clé, hapjes voor de opening van cafetaria De Blauwe Fiets, grasmaaier en gereedschap van bewoners. Ook de afdeling Groenbeheer van stadsdeelkantoor Segbroek heeft enorm bijgedragen. De keuze om dit project op te zetten zonder subsidie heeft ervoor gezorgd dat iedereen volop betrokken is. En ook de bewonersgroep zelf heeft geïnvesteerd. In een moestuincursus bij het IVN bijvoorbeeld. Voor onderhoudswerkzaamheden komt de hele groep bij elkaar.


De Valkenbosgaarde bevindt zich op de Valkenboskade ongeveer op de hoogte van nummer 25.
https://www.facebook.com/groups/valkenbosgaarde

Bron: Anoniem, tegel: Valkenboslaan / Valkenboskade
Meer info: http://stadslandbouwdenhaag.nl...