12/01/2019 : Oudste muurreklame van Den Haag

Bron: De Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SCHIE)
Artikel: Muurvlakte te huur, Fa van der Waart Hoek Frederik Ruysstraat/ Valkenboskade

Op de hoek van de Frederik Ruyschstraat en de Valkenboskade is een opvallende sierlijst met reklame te zien. lIn het kader van het project Muurvlakte te huur heeft de SHIE opdracht gegeven deze muurreclame te restaureren.

Bij de restauratie van de muurreclame werd gestart met het verwijderen van de dekkende acryllaag.
Bij het verwijderen van de acrylverf werd een leuke ontdekking gedaan. In twee van de onderste kleine vlakjes in het stucwerk kwam de tekst ” tel 4701″ tevoorschijn! Dat betekent dat dit één van de oudste muurreclames van Den Haag is, aangezien dit telefoonnummer van voor 1921 dateert.

Uit onderzoek blijkt dat het pand voor de stukadoor L.H. Van der Waart is gebouwd en dat hij er vanaf 1915 woont en dan dit telefoonnummer heeft. In 1921 krijgt hij in verband met de omnummering in de stad een nieuw telefoonnummer. Daarmee is de reclame dus goed gedateerd. Het ligt voor de hand dat de stuclijst met reclame gelijk na de bouw is aangebracht. Van der Waart had al eerder een bedrijf in de stad en was duidelijk in goede doen gekomen.
In totaal zijn op het grote vlak de restanten gevonden van 4 opeenvolgende schilderingen. Het lijkt er op dat stukadoor Van der Waart om de circa 5 jaar zijn reclame vernieuwde. Daarbij werd eerst de vorige reclame overschilderd. Aangezien de muurreclame uit de jaren 1921 – 1927 het meest compleet bewaard is gebleven, is deze versie teruggebracht.

Bron: Debora Alink, tegel: Valkenboskade / Frederikruysstraat
Meer info: https://shie.nl/restauratie-fa...

oudste reclame.JPG

09/01/2019 : The Hague Streetarttour 14

VALKENBOSKADE 264
Vanwege de locatie van dit huisje op de Valkenboskade is er gekozen voor een afbeelding die pas bij de straatnaam, met de valk als middelpunt. Roelof Schierbeek heeft een rustige, groene achtergrond ontworpen die goed past bij de omgeving, met een stoere valk daarop. Dit elektriciteitshuisje is een onderdeel van een serie van vijf huisjes die gemaakt zijn in dezelfde stijl en thematiek waarbij de natuurlijke elementen centraal staan.

Bron: thehaguestreetarttour, tegel: Valkenboskade / Frederikruysstraat
Meer info: http://www.thehaguestreetartto...

14.JPG