09/01/2019 : The Hague Streetarttour 10

NEWTONSTRAAT
Voorafgaand aan het beschilderen van dit huisje heeft kunstenaar Sjors Kouthoofd een drietal ontwerpen gemaakt waar buurtbewoners op konden stemmen. Het geometrische ontwerp met watervogels heeft de meerderheid van de stemmen gekregen en is uitgevoerd. Sjors Kouthoofd is een zeer ervaren graffiti artiest die met zijn vele stijlen en werkwijzen voor ieders smaak werk kan maken.

Bron: thehaguestreetarttour, tegel: Newtonstraat / Asmanweg
Meer info: http://www.thehaguestreetartto...

10--.JPG

15/12/2018 : Bloemenwinkel.

In het hoekpand van de Newtonstraat op nr 43B had Meneer A.Waasdorp een bloemen en plantenwinkel.

Bron: Myrthe Cools, tegel: Newtonstraat / Asmanweg
Meer info: http://www.haagsebeeldbank.nl/...

newtonstraat 45a.jpg

23/11/2018 : Het afvoerkanaal

Het Afvoerkanaal werd in 1888 aangelegd. Zij was bedoeld om de Haagse grachten te verversen en wordt daarom ook wel Verversingskanaal genoemd. Daarnaast kreeg het een belangrijke functie als afvoerkanaal van koelwater van de later gerealiseerde electriciteitscentrale. Overigens wordt sinds de jaren 80 van de vorige eeuw dit warme koelwater benut voor de stadsverwarming. De grote bedrijfshallen naast het Afvoerkanaal zijn in de jaren 1954-1957 neergezet. Nog steeds is een deel van het complex in gebruik als electriciteitscentrale en is daarom één van de nu zeer zeldzaam geworden fabriekscomplexen in de binnenstad die hun oorspronkelijke functie hebben bewaard.

Aan de andere kant van het verversingskanaal waar nu het sportcomplex De Verademing ligt, lag het vuilverwerkingsbedrijf ‘As- en Vuilnisstaal’ uit 1871 en de gemeentelijke gasfabriek die in 1875 werd opgericht. Samen met de electrickteitsfabriek is deze wijk dus te typeren als een industriële omgeving die vroeger aan de rand van de stad lag. De kleine arbeidershuisjes in de omgeving horen bij het karakter van dit stadsdeel.

Bron: , tegel: Newtonstraat / Asmanweg